Vissen in Helomavaart

Voor het vissen op de Helomavaart in het voorjaar raad ik de volgende dingen aan:

 

Vaste stok

Voor het vissen met de vaste stok zou ik persoonlijk een lichtgekleurd voertje gebruiken met als voorkeur een gele kleur. Tijdens het vissen zou ik veel maden en casters bijvoeren.

Tip: in het voorjaar is het het verstandigste om meer aas dan voer te gebruiken.

Het verstandigste is om een voerplek te maken tussen de 9 en 13 meter.

Tip:maak meerdere voerplekken bijvoorbeeld op 9 meter maar ook op 13 meter en vergeet vlak voor de kant niet, net voor de stenen kan soms de doorslag geven aan het eind van de wedstrijd.

Als dobber zou ik een 1 grams dobber gebruiken. In het begin van de wedstrijd

vis ik meestal met de haak net op de bodem of er net boven, naarmate de wedstrijd vordert peil ik zo uit dat het onderste loodje op de bodem ligt.

Tip: als u meerdere topsets heeft peil deze dan op verschillende dieptes af zodat u snel kunt wisselen. Mocht u geen meerdere topsets hebben markeer dan de afgepeilde diepte op de hengel. Doe dit door middel van de haak in een deel vast te haken en dan de boven kant van de dobber af te tekenen op de hengel.

 

Feeder

Voor het feeder vissen geldt voor het voer en aas hetzelfde als bij de vaste stok. Een licht gekleurd voertje bijvoorkeur geel. Net zoals bij de vaste stok geldt hier ook veel aas gebruiken. Met de feeder zou ik enkele meters (2 á 3 meter) uit de kant blijven. Als voerkorf zou ik een 30 grams korf gebruiken, wel hangt het een beetje van de stroming af. Bij meer stroming zal de korf die je gebruikt zwaarder moeten zijn. Als onder-lijn gebruik ik een lijn van 0,14 mm met haakmaat 14 en een lengte van 100 cm.

 

Voor de feeder is bij elke inworp voer nodig om het korfje te vullen, maar bij de vaste stok zou ik beginnen met een paar ballen voer. Dan de rest van de (wedstrijd) vissessie alleen nog maar aas bijvoeren. Met behulp van bijvoorbeeld een cup. 

 

Henk Land